4 月 30 日 (星期二) | 會員登記|會員中心
Canon 單反討論區
Post new topic   Reply to topic  到最上層  |  回到主題  |  搜尋 
頁數: « 1... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54共 800 回應
上個主題 :: 下個主題  
作者 訊息

nobody123

上載我的肖像
題目Re: (((( 人像特區 ))))     Post time: 1 月 21 日

上次去無紅葉...惟有去荔枝園...上個星期六終於去了...果然 正呀
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Back to top

nobody123

上載我的肖像
題目Re: (((( 人像特區 ))))     Post time: 1 月 21 日

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
觀看用戶檔案 回覆 Back to top

nobody123

上載我的肖像

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

nobody123

上載我的肖像

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

思琳

上載我的肖像
題目Re: (((( 人像特區 ))))     Post time: 1 月 27 日

新一年祝各師兄龍馬精神,影相得心應手!!

nobody 師兄一家開開心心,健健康康!!

happy shooting!!

afriwong

上載我的肖像
題目Re: (((( 人像特區 ))))     Post time: 1 月 29 日

nobody Ching...你影啲相真係好靚…想請教下有咩心得?啲相靚我相信都有幾個因素,主角有幸福和開心啲感覺,器材,用光技巧,後制,仲有好多好多…真想知你的相為何真的跟我見過的很不一樣,其他Ching影的都好靚,但都係影Model多,而我主要係影家中小Model,可能要的不一樣…當然也可發表一下…我個仔16個月大,出世時買了部5D2再加支50L,主要係想唔用閃時可以開大啲光圈,提高ISO都不怕Noice而令快門快啲,呢個目的當然可以達到,但影耐咗好似覺得自已影的相除了不用鬆郁朦之外,好似都冇咩衝擊,有啲浪費咗啲器材…同埋開大過2.5, 2.2時好易失焦,都好奇想問下點可以用到咁大光圈…謝謝﹗

nobody123

上載我的肖像
題目Re: (((( 人像特區 ))))     Post time: 1 月 30 日

先謝過ching的讚賞.....但說真的...真係無詳心得...如果可以以講只可以老套啲話要配合天時地利人和...哈哈^.^
天時=用5D2最好有好天氣喇...藍天白雲就可以開ISO 50 影...再加埋開盡支50L就VERY GOOD....用AV MODE....用中間一點對焦鎖定後再構圖都好少走焦...我入過4次50L...前2支係支鏡走焦....後2支可能係新版就無再走過喇....
如果陰天就自動ISO加F2光圈好啲.....室內就最好打BOUNCE閃...人物就立體啲無甘平
地利=同屋企人去多啲街玩LOR
人和=說真的..我地一家比較鐘意周圍去...就算幾大壓力假日去街影吓相都開開心心又一DAY....同埋影完又POST吓相上網吹吓水...久而久之就慢慢進步...當然我之前就係喺FEVER睇完marks師兄啲毒相...都想影到佢啲家庭正相...所以咪一路研究吓又影吓影吓到依家lor......佢啲眼神光超正...我仲爭佢好多個lev...不過我就model活潑啲搭救^.^
你追吓之前5d2啲post...marks有教好多嘢
http://www.dcfever.com/forum/read.php?f=12&i=58446&t=58446&phorum_auth=460112fcdfd54cec35ded06b34a7ba69&page=1

loklok2000

上載我的肖像
題目Re: (((( 人像特區 ))))     Post time: 1 月 30 日

nobody ching:

看過你科學園的相,顏色很美, 很濃,是否E冲C呢?

如果係的話,你在那裡沖的呢?要多少錢?

順帶一問,現在的沖曬店, 曬E沖C相係scan上電腦上,還是真係用C41藥水沖的呢??

afriwong

上載我的肖像
題目Re: (((( 人像特區 ))))     Post time: 1 月 31 日

多謝Ching的詳細回覆…入過4支咁多?走焦都有2支?冇得較?咁我都睇真啲係支鏡走焦定技術未到先…都想煩少少問下…我總覺得好似除咗你以上提的點外,會不會關你另外兩支0.95事?當然…我不是想追器材,況且手動(我估呢兩支都係手動)鏡我怕我Handle唔到,不過都想知道呢個會否都是其中一個因素…我用開DPP,都係做基本的光暗同調下WB,冇去拉Curve,成日俾老婆話唔識執相,浪費了張相…家中有Aperture,不過好少用,你係咪都有執過下啲相?你三個御用Model都非常掂,相信呢個都係一個主因啦﹗當然…我個仔都好可愛啦﹗我都見識過Marks Ching啲毒相,都覺得佢用支隊50L真係出神入化…開到1.2都仲可以中焦…我就…如果Check咗支嘢冇問題就真係要認真特訓下…好似喺度問嘢怪怪地咁…等我都Post一兩張相湊下熱鬧啦﹗

afriwong

上載我的肖像
題目Re: (((( 人像特區 ))))     Post time: 2 月 2 日

img src=<"http://static.dcfever.com/media/sharing/12/02/02/2437571328112761.jpg">

afriwong

上載我的肖像
題目Re: (((( 人像特區 ))))     Post time: 2 月 2 日

afriwong

上載我的肖像

IMG_2011_04_05_6132

afriwong

上載我的肖像
題目Re: (((( 人像特區 ))))     Post time: 2 月 20 日

想睇多啲師兄靚相…

nobody123

上載我的肖像
題目Re: (((( 人像特區 ))))     Post time: 2 月 20 日

long time no post here
#1 1月1日 數碼港
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

nobody123

上載我的肖像

行年宵
MAMIYA 6 + TRI-X
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
#13 BACK HOME
Photobucket

頁數: « 1... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54共 800 回應
Post new topic   Reply to topic  到最上層  |  回到主題  |  搜尋 

討論區列表  |  Need a Login? Register Here 
 User Login
 User Name:
 Password: