產品瀏覽紀錄
Nikon D600
你使用過此產品? 立即發表用家心得
顯示: 1 - 6 (最高評價)
4.3
NikonHo (6個心得) 於 2012-09-28 22:18:20
持中性態度 (使用了 1 個月)
外觀設計
功能
操作性能
影像質素
整體評分
優點:
輕!100% View finder! Auto White Balance 準!With build in flash light! 價格合理!
用了一個月後加:
Auto White Balance 不及對家!
缺點:
想不到!
用了一星期後加:
因為成本關係,只是將D7000的對焦系統原封不動的搬過來,對焦範圍因而顯得十分小,不甚配合!不過對於已有多年攝影經驗,又習慣了用中間點對焦後跟著才構圖的師兄/姐應該影響不大!
用了一個月後加:
本人多年雙修,菲林年代不說,由Digital說起,過往Nikon的優點是色彩鮮豔,立體感強,鏡頭銳利,閃燈嚗光極準!而Canon的L鏡質素極高,色彩比較淡但不失自然,不過AWB在室內就偏黃,閃燈嚗光難以預測(亦是本人出售無敵兔的原因)!但本人發覺這些現象在近期起了變化!先至聲明,本人不影Raw,祇影Jpeg,本人反覆在不同光線和環境下將D600和已更新firmware的7D作出比較(因本人沒有Canon full frame DSLR),其實這是Canon的讓分賽,兩部機都用原廠最新形號的24-70 f2.8,發覺在戶外光線下7D在大部份情況下相片更為立體,色彩層次更為討好,在室內複雜光源下,7D的色彩表現往往更接近現場的環境,在很多情況下能夠將現場的白色忠實還完,而D600就往往偏色,你們大家會懷疑是不是Canon的二代鏡皇質數太高的關係呢?本人初頭也有這想法,於是拿Canon最新的EosM連17-55kit鏡一拼測試,只是一只平價的kit鏡,在以上的表現也比D600要優勝!本人得悉這結果後,當然非常失望,因為本人多年來都雙修,各取所長,但到了這一代驚覺Canon迎頭趕上,影像出來的質素竟然差不多全面勝出!本人不大相信這情況是出於硬件,因Nikon鏡頭和Body向來質數超群,本人膚淺的估計可能是Canon在這些年間在軟件上取得了突破性的進展,令影像質數大大提升,希望Nikon能盡快趕上來,不然本人入了差不多全線的Nikon鏡頭真是轉會都有排轉!不過現在本人反而對無敵山的興趣越來越大,在短期內應會進入本人的電子防潮箱!最後,如果沒有比較,D600的評分是可以維持全取滿分,但因為比較後發覺7D在新firmware 表現下突飛猛進,假設7D的影像質素為10分,EosM為9分,D600分數沒法不適量扣減,重新評分!
意見:
好在 D800E 訂了半年都交不到貨,現在這部輕D,file size 細D,日常用更加合適!最欣賞 Auto Iso 的最慢快們速度將 focal length 一拼考慮,實在太正了! 雖然我也很喜歡 Canon 的自然色彩,也有 Canon 數支 L 鏡和 Body,但 Nikon 的 Body 始終在領導的位置!
用了一個月後加:
因測光系統更高級,不知D800在和色彩層次方面會不會比較理想?!
最後更新:2012-10-27 15:52:41
5
icaruskwan (2個心得) 於 2012-12-11 04:19:59
推薦此產品 (使用了 2 個月)
外觀設計
功能
操作性能
影像質素
整體評分
優點:
細,輕.有內置閃燈&內置水平儀
對焦快又準有 39 點,AWB準又有 AUTO2 調較
有D-Lighting, Effects, HDR
造工優良,防塵防水滴,美鋁金屬機身夠札實
100% 觀景器
5.5/秒連拍速度
EXPEED 3 ,二千幾萬像素夠用
ISO感光度ISO 50-3200 都絕冇問題,6400都表現好好
HD full 1080p 拍片一流
高性價比高全片幅單反,雙 SD 咭
有立体感,隨時做到淺景深
缺點:
非全金屬製造
FX機得39點太少,應該跟其他FX機51點
39個對焦點太集中中央,拉闊啲會好用啲
最快快門速度1/4000s,但對我影響不大
握手好過啲D7000,但唔夠D800舒服
價錢$14800合理啲(我時要$16400)
加直倒都冇得谷多兩張連拍相
冇反芒
意見:
本人最鐘意佢真係好輕。帶佢去咗轉新加坡,用24-120 F4掛成日都唔覺重。影相色濃,對焦又快又準。有EXPEED 3 所以ISO處理真係唔錯去到6400都可用。本人覺佢所有表演都好好,係冇反芒同加直倒後連拍冇加多兩張,硬係差少少。其實連拍5.5張都好夠用,我用黎影小朋友都冇走焦同冇走雞,想影嘅都影到晒。好多人都話入塵,我部機都有入,但可能我好彩,冇網上講到咁嚴重用咗兩個月,未試過返去CS道洗,一個泵都攪掂。吹完後我用到F16光圈都冇問題聞相冇見塵,F16打後我自己真係冇乜機會用冇理佢啦。值得一讚....佢AWB都係好準同肉眼差唔多,有AUTO2調較真係好方便。
最後更新:2012-12-11 04:38:05
4.5
taktak1988 (1個心得) 於 2013-04-17 16:22:57
推薦此產品 (使用了 2 日)
外觀設計
功能
操作性能
影像質素
整體評分
優點:
平價FX
輕身
高ISO 3200可用
白平衡 準
缺點:
39點對焦少
十字鍵太細
意見:
FX 算係輕 合大多數用家
最後更新:2013-04-18 08:42:37
5
hammy1204 (1個心得) 於 2013-01-12 00:16:03
推薦此產品 (使用了 1 個月)
外觀設計
功能
操作性能
影像質素
整體評分
優點:
- 細,輕.有內置閃燈
- AWB比以前準
- 100% 觀景器
- ISO感光度6400都OK
- HD full 1080p 拍片一流
- 雙 SD 咭
- 手感幾好
缺點:
- 入塵問題, 但係F16 以後才有幾點
- 最快快門速度1/4000s,但對我影響不大
意見:
本 人鐘意佢係好輕, 用加28 1.8 或 24-120 F4出街都唔覺太重, 出勤率高 對焦快又準。有EXPEED 3 所以ISO處理真係唔錯去到6400都可用。- 雙 SD 咭, 好方便, 價錢HK$13,xxx 合理, 係一部高性價比全片幅單反.
4.8
kittrick (11個心得) 於 2013-05-26 01:58:51
推薦此產品 (使用了 2 個月)
外觀設計
功能
操作性能
影像質素
整體評分
優點:
ISO 6400可用(OFF NR)
VF好大

有內閃
內置HDR好好用
內置修圖功能好好用
有39點對焦
機身功能制好方便
D-LIGHT好用
性價比高的FF機
個MON好靚
色彩SHARP
有ISO 50
NIKON鏡質素好
KIT 鏡其實唔差
有電子水平儀
對比OM..個有AF/M制方便D
有輔助對焦燈..唔駛下下死光閃死人
缺點:
高ISO COLOR NOISE 比想像中嚴重
雖然有39點對焦,但太集中..追焦冇D800 D4 咁好
除塵功能冇OLYMPUS 咁好
冇1/8000s(不過都唔常用)-60s快門
VF 暗咗少少
MON 自動調光暗有等於冇
手把位..設計得冇咁好..中指成日頂到痛(E-5冇呢個問題)
AF-A 成日冇反應,變咗同AF-S冇分別
鏡身防震冇OM機身咁實用
2400M像素對我黎講太高..1800-2000M就最合適
意見:
啱啱由E-5轉D600冇耐..好多多野都比OM好..高ISO DR 拍片同大大個VF
鏡頭多選擇﹐同副廠配件都比OM多好多
好多功能制好好有心去設計(特別比SONY 機好好多),但唔及OM個MENU咁一次過SET咁好用

但係除塵,防震等功能還是OM好,特別佢個MON 光暗自動調節功能,可以話有等於冇
雖然D600 手把個位比D7000 D80 突出少少,手感會好D..但..中指位(即紅色三角)個位設計得唔好..成日頂到隻中指好痛,呢度就E-5好超過10倍
仲有..ISO 1600 放大比想像中冇咁好
最後更新:2013-05-26 02:03:55
4.6
gavinlam (4個心得) 於 2012-11-18 00:21:38
推薦此產品 (使用了 2 個月)
外觀設計
功能
操作性能
影像質素
整體評分
優點:
* 相片質素(不是像素)非常高,其他片幅(APS-C, 4/3 等)無法比美
* 機身輕巧(相對其他全片幅單反機)
* 造工優良,防塵防水滴
* 內置閃光燈,補光超方便
* 雙 SD 卡插槽,內置水平儀,非常實用
* 有齊D花巧功能(D-Lighting, Effects, HDR .....),好夠玩
* 感光度廣闊(ISO 50-3200 都可用)
缺點:
* 自動對焦覆蓋範圍略小,偶有對焦失手
* 又唔係專業機,LCD熒光幕竟然無得轉角度(無得高低抄,不方便)
* 用左無耐sensor 左上方就出現塵粒(網上傳聞因快門設計問題,尚待考證)
意見:
用菲林機的朋友,定必明白大片幅的好處(135, 120, 6x4),等了多年,終於等到一部價錢合理、質素優良的全片幅單反機,講功能及級數,D800 或 EOS 5D 當然更好,但價錢又差一截,而 D600 其實功能非常全面,重可以用番我所有舊 AIS 鏡 (1:1 裁放,有光圈先決及輔助對焦,正!),除非要靠佢搵食(要上天下海,又要 1/8000 快門,又要 1 秒 8 格快拍),否則 D600的功能及相片質素絕對能滿足大部份真正『攝影』需要,剩下來就是用家的技術和造詣。

另外一提就是此機的 kit 鏡(24-85mm f/3.5-4.5G ED VR),本人買此機時曾考慮不買 kit 鏡,但參考外地攝影網站的評價評此鏡性價比高,結果連 kit 鏡買下,用後證實此 kit 鏡影像質素良好,VR 好實用,鏡身輕巧,配 D600 去旅行用是絕好組合。

11 月 19 日後補資料關於sensor 左上方的塵粒問題:
著名攝影網站 DPREVIEW 剛發表 D600 測試報告,有分析此問題,各位師兄師姐買機前可以參考參考。
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d600/12
最後更新:2012-11-19 20:02:06