產品瀏覽紀錄
Canon EOS R
你使用過此產品? 立即發表用家心得
顯示: 1 - 6 (最佳心得)
實用可靠有驚喜
5
esoteric2015 (14個心得) 於 2019-03-24 17:40:32
推薦此產品 (使用了 1 個月)
優點:
- 機身由鎂合金製造, 堅固耐用
- ISO 12800可用
- 反mon設計,構圖非常方便
- EVF 120 fps refresh rate 極之流暢, 解像度達369萬像素, 畫面細緻清晰
- 背Mon 3.15吋,解像度達210萬像素, 顏色準確
- 低ISO DR 寬容度夠高, 方便後期製作/執相
- Jpeg 顏色可以唔使執,直出攪掂! (用過Sony就知Canon有幾好!)
- 對焦又快又準,50.2/85.2 影十張十張中
- 低光對焦效能至-6ev, 黑暗環境也能準焦
- Canon app wifi 過相方便
- 日本製造
缺點:
- 4k video crop, 可能要用返EF-S鏡
意見:
主要用嚟影相, 出來的質素很有驚喜, 睇到dpreview評測的分數得79分,點解咁低分?! 其怪! dpreview評A7 III個EVF比EOS R為何更高!?明明數據顯示(A7 III是236萬像素60fps vs EOS R是369萬像素120fps,而LCD方面A7 III是92萬像素,EOS R是210萬像素)兩者不是同一個level的,A7 III明顯是較入門級,之後去了showroom試了幾次比較兩者分別, EOS R個EVF和LCD明顯比A7 III清晰和順暢,按鈕也非常順手, 畫質顏色很好, 買了之後沒有後悔, 反而每次一睇返啲相都很有驚喜! 因此我覺得dpreview都頗為"商業元素",不夠中肯,參考價值低, 以後再不會參考這個網站的評測。

另外希望日後firmware upgrade 可以釋更多功能。
最後更新:2019-03-25 11:23:11
三年前舊作
2
ltk0020 (7個心得) 於 2018-10-25 13:40:31
不推薦此產品 (使用了 1 個月)
優點:
1 有反轉螢幕 新設計令手握位更平衡
2 內建C-Log 令人不察覺你只係錄緊 8 bit
3 比C200 更好既4K codec表現
4 用上最好的LCD 同 EVF (100% VIEW)
5 雙像素對焦
6 轉接你可靠既EF鏡頭群,十分快狠準
7 電量可影一天八百張以上
8 色靚
9 有靜音快門
10 貴版轉接環可插濾鏡
缺點:
1 單卡槽 做job會少一份保障
2 C-log 只能用M模式 不合理
3 4K crop得太多 x1.7
4 120fps 得720p先有
5 錄影自動對焦好弱
6 無機身防震 難以置信 拍片電子防震再crop多劑
7 眼控限單次對焦 而且追得唔夠緊 距離亦唔夠遠
8 影相後睇相會黑屏lag機 用幾快既卡都一樣
9 對焦五千幾點誇大其詞 其實不重疊 寬約143點 垂直約87點 即二百幾點
10 靜音快門無得連拍
11 實際連拍速度低 連續追焦得 3 fps
12 用touch bar取代joystick 好易over 好on
意見:
2014 A7r2 FF oversampling 4K
2015 A7s2 FF oversampling 4K
2017 GH5 Full 4K
2018 GH5s Full 4K
2018 A7iii系列 FF oversampling 4K
2018?? eos r????????????????

EOS R 好既好好 差既好差
但呢D缺點放係2018年 就係完全不能接受 搵水魚
完全唔係2018年既產品
最後更新:2018-10-26 21:50:35
從失望走到希望
5
mao829 (12個心得) 於 2018-10-23 12:11:19
推薦此產品 (使用了 1 個月)
優點:
簡單操作
影人不用 photoshop 可直出
* CMOS 不開机會會落閘(減少入塵, 暫時只有這机有)
* 原裝接環 EF 好快好順 (仲好平,買机有得送,抵)
接環可加 ND 或 PL (但個 Mount 貴到嘔)
RT 鏡前面的轉盤超級好用,
ISO 喜出望外,好似仲好過 1Dxii (稍后再測試)
Made in Japan (S made in thailand, F made in china)
有靜音快門

* 我會不段更新使用心得 *
缺點:
連拍追焦只有 5 fps,所以我好肯定追焦足夠用,因為 5fps 太屎
只有一張咭,唉 X-T2 咁平都 2 張咭啦
沒有 IBIS,牙膏廠名不虛傳
影4K 要 CROP,有D似以前 A99 連拍要 Crop (X-T2 咁平都唔洗CROP)
鏡超貴,也不輕 (支 50mm f/1.2 有無咁貴要 $18800?)
BAR 廢 (唔該下一代別再用啒,如果要花很長時間適應,即不是user friendly)
反mon 其实反不到 180度, 太約只是 175度左右,雖然看到只是感覺不好
直倒好醜樣
其实不如設計過新的電,電太大,又也算耐用

好似有 Low Pass filter ?
有時室內影MON顏色及影出來不明為什麼有差別? 可能我未識SET
*** 不能對焦點放大,可能相机有 BUG,同樣設定在 1DX 是 Work.
意見:
初初出部机罵到七彩,咩都無。而我自己用緊 A7iii, A7iii 每一樣野都比 R 強,但最后我都放棄了。原因是色真是好唔掂,影景還算,我主力影人 影生活 A7iii 唔執真是嚇死你。另外 Sony Manuel 又真是唔慣, 雖然我由A55, A900, A99, A7, RX100.....用到A7iii 都用唔慣,加上佢D原裝鏡太重。

后來用 fuji X-H1, 色靚,操作好,鏡又唔貴,無奈配 CANON 鏡加 mount 落fuji 真是唔多夾,有時都會 JAM 鏡。加上APSC立體感,ISO,對焦都差少少,快們shutter 也太輕。原來想考慮 X-T3 追焦快了,想等 fuji 8-16mm and 200mm f/2 但看了定價才發現 fuji 鏡頭雖然是 APSC,但定價已跟中幅看齊,比FF更貴。

R 缺點不少,但如果作為休閒机或副机,勝任有餘(影運動我還是會用1DXii)
連拍 8fps 平常用足夠,追焦5fps 也可以,你是專業便請買 1Dxii / D5 / A9 吧
對焦好快,我唔覺慢過 1DX ii, 但追焦是否能比 1DXii 暫不敢說, 估不到連防閃礫都有(1DX 是沒有,所以我才換1Dxii),
EF 接環好順 100% 支持EF鏡,副廠接環不能100% 支時,MC11, Fringer, Viltrox 我都用緊,部份 8-15mm 都唔得,而且有時會 JAM 鏡,對焦又慢左,A7iii 部份對焦功能無咗(聽聞update firmware 后有改善)如果要用番 EF 鏡,唔好唸其它。

想看看會否有廠出 Nikon 鏡入 Canon R 机,或 EF 落 Nikon 鏡。
4K 拍片屎,但這樣我不會拍片(拍片別買)
IBIS無,但鏡身的防震好掂,1/30 105mm無問題
點都是 MIJ, XT3 mic, A73 mit .....這不是iPhone 不是每間廠 QA控制得好,看看 SONY鏡身的貼紙 SERIAL number 便知道屎。
24-105 喜出望外,但貴。50 1.2 更貴,28-70/2 太重沒意思。
用開 canon 應很快上手。
但建議別用 BAR,廢。
不過 Canon 的RT鏡真是貴,35mm 1.8 微距都話要 $5000, 仲要台灣製,如果咁樣,我買黑科技黑馬算。唔該 Canon 出番一D正當價格,fuji 23mm , 35mm , 56mm 合部 1.2 /1.4 價錢合理又唔重,24-105mm 對於女仔會重左DD,還有開關在左邊又是 trouble and stupid.

影運動真是反應慢過 A7iii or A9 兩條街
其实反mon 我最喜歡是 A55, 為何 A55 后再沒有呢? XH1 反 MON 都可以
雖然 Canon 可以 180度反,但平時反MON 太煩,唔太好用。
新出的閃燈仔有點貴

未來一個用我會試用不同鏡頭由 8-15mm 到 200mm 2.0
最後更新:2018-10-27 00:31:52
5D Mark IV 轉 EOS R,真係咁差?我覺得唔差,縮細版5D4
5
JohnsonPoon (1個心得) 於 2019-03-01 22:55:19
推薦此產品 (使用了 1 個月)
優點:
180度反芒👍
機輕身👍
5D4畫質,甚至更好👍
對焦位置準
對焦快
追焦能力強
芒好清
對比5D4,ISO質素好左一級
Canon顏色靚夠自然👍
接環轉用EF鏡無問題,唔洗一定用AF鏡
用5D 6D電池唔洗買新電
價錢經濟平過5D4,相差$3000左右
缺點:
8/5/3fps連拍慢? 5D4 7fps我都極少用
4K片1.74x crop/720p 120fps? 同5D4一樣
無機身防震? 77D 6D2 5D4 無影響我攝影
單卡? 我唔係用黎開工,單卡夠用
條touch bar無用長off
意見:
我之前用開5D4
對比5D4,EOS R對焦更準確更快
輕左230g上大東山大帽山鳳凰山可以減磅
曾經用過77D 6D2愛上180度反芒
機動性大增

期待Canon快D出
4千萬像 8K 機身防震 FF無反機
最後更新:2019-03-05 13:34:41
試水溫
2
kin03 (5個心得) 於 2018-10-24 23:48:23
不推薦此產品 (使用了 1 個月)
優點:
有反MON 有控觸
缺點:
4K要X1.7
單拍每秒8張
AFC 連拍3秒 基本上係廢
眼控要AFS AFC唔得
單卡
慢動作得720P先有 仲有冇AF
影完一張等 換卡都一樣
眼控同SONY無得比 EOSR距離一遠就捉唔到 準確度都唔夠SONY好
冇防震
寬容度差
富士425個對焦點先100%分怖 EOSR 5千幾個得88%? 究竟我唔識計定你地吹大左?
意見:
明顯係羅出黎試下水溫,牙膏廠個名果然唔係流 ! 繼續擠牙膏 不過唔係單反, 係無反
有信仰先會繼續用雞能 , 如想玩無反入A7III
至於直出色彩 , 同富士無得比
最後更新:2018-10-25 08:35:47
感覺尚算良好
4
Coral新仔 (2個心得) 於 2018-10-15 18:38:59
不推薦此產品 (使用了 1 日)
優點:
對焦快
缺點:
好容易觸碰到touchscreen 而改變對焦點。
意見:
之前用40D. 現在一嘢就轉EOS R. 因此感覺唔錯。
機身雖然輕。 但因用返哂現有鏡頭。 因此機身幾輕都唔大分別。
原裝電方面, 昨天連續使用3小時,又拍片又影相(約影咗5百張左右)。 仍有20~30%電。 算唔錯。