日出點樣先至可以影得靚?相關相機設定要點 set?

好多攝影嘅朋友都鍾意影日出日落,因為呢個時間嘅magic moment 確實好靚。

但係對於攝影新手來講,日出日落並唔係一個容易拍攝嘅題材,因為呢個時間嘅光差太大,好多時影出嚟嘅相,一係就係天空爆光,一係就喺地下死黑。點樣可以解決呢個問題?好多攝影嘅朋友就會選擇用中層漸變濾色鏡,GND filter,因為佢可以將天空嘅地方減光,跟住地下面相對地就可以曝光長少少,令到張相最後唔會contrast過大。但係對於攝影新手來講,唔想洗太多錢,如果真係暫時唔想添置accessories(一塊 filter,平嘅幾百,靚嘅就幾千),或者嗰日出門真係唔記得咗帶,咁應該點算?

dcf-travel-img-45877

 

 

今日我就為大家拍咗條片,簡單解釋比大家聽相關嘅方法,希望可以幫到大家!

日出點樣先至可以影得靚?相關相機設定要點set?

 

如果喜歡我嘅教學,請subscribe 我嘅YouTube channel:

Learning with Jacky Lee 為你加油

 

有你哋嘅支持,我會分享多啲關於攝影題材嘅教學,多謝大家!

分享感想
SKL Photography 的其它文章
日落點樣先至可以影得靚?今次教你用濾鏡! SKL Photography .1 小時前 相信好多攝影新手都鍾意影日落,除咗覺得日落嘅顏色好靚之外,更重要就係唔使好似影日出咁樣咁早起身咁辛苦(笑)。   影日落最緊要係識得揀選適當嘅地方,我會推介用sun surveyor app嚟去知道日落嘅方向(無論... (繼續閱讀)
首頁推介 編輯推薦
日出點樣先至可以影得靚?相關相機設定要點 set? SKL Photography .7 月 27 日 好多攝影嘅朋友都鍾意影日出日落,因為呢個時間嘅magic moment 確實好靚。 但係對於攝影新手來講,日出日落並唔係一個容易拍攝嘅題材,因為呢個時間嘅光差太大,好多時影出嚟嘅相,一係就係天空爆光,一係就喺地... (繼續閱讀)
編輯推薦
拍攝風景照片不能背光? SKL Photography 早前去了澳洲雪梨旅遊。由於碰巧當天天氣晴朗,非常適合拍攝風景照片。 大家都會知道,當遇到天空和地面的光度相差比較大的時候,HDR確實是一個好方法來加強相片的寬容度。 由於是旅行攝影的關係,沒有太多... (繼續閱讀)
挑戰原廠:Sigma 12-24mm II vs Canon 14mm/2.8L (Part 2) SKL Photography 現在輪到中央對決,以下是相片100%裁圖。     Sigma 12mm-24mm/4.5-5.6 DG II Canon EF 14mm/2.8 L f/2.8 N/A f/3.2 N/A f/3.5 N/A f/4.0 N/A f/4.5 ... (繼續閱讀)
挑戰原廠:Sigma 12-24mm II vs Canon 14mm/2.8L (Part 1) SKL Photography 本人拍攝風景照片多年,由35mm開始越拍越闊:28mm,21mm,17mm,一直拍到14mm。在這一兩年本人大部份的風景照片都是用Canon 14mm/2.8L廣角定焦鏡頭拍攝。 14mm 的視覺沖擊 要捕捉大自然磅礡的氣勢,當然一支越闊... (繼續閱讀)
編輯推薦
不想再吃白果? SKL Photography 每年春天,都是拍攝雲海的好時候。 在眾多的雲海題材當中,我尤其喜歡拍攝日出雲海。 拍攝雲海,意味著雲層要在我們的腳下,所以我們要選擇一個高於雲層的地方來拍攝。 高過雲層的地方,可以往山上走,也可以走... (繼續閱讀)
15個蘭花拍攝手法你要知 SKL Photography 在中國文化中,蘭與梅、竹、菊合稱四君子。 四君子是氣節崇高的象徵,常作為中國畫及東洋畫的畫題,也代表四季(春蘭、夏竹、秋菊、冬梅)。 http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9B%9B%E5%90%9B%E5%AD%90 最近香... (繼續閱讀)
遲來的Sony RX1用後感(完整篇) SKL Photography 有幸早些日子被DCfever邀請試用Sony RX1。由於從前一直有使用定焦儍瓜機,例如Contax T3, Leica Minilux, Minolta TC-1,來進行landscape及street snapshot的拍攝,所以對今次的試用機的35mm定焦視覺並不感陌生。... (繼續閱讀)